7/03/2016

explorendo ➤ completely broke around the world


"Wauw, ik zou ook zo graag een keer naar Australië willen en voor een langere tijd willen reizen. Maar ja, geld hè.."

In onze laatste week in Nederland, voordat we naar Australië vertrokken moest Ruud nog even naar een Arbo arts om iets voor zijn rijbewijs te regelen. Hij werd geholpen door een vrouwelijke arts. Ruud vertelde haar enthousiast over onze reizen die we gemaakt hadden. De vrouwelijke arts was zo enthousiast, het was een droom van haar om ooit eens naar Australië te gaan en voor een lange tijd te gaan reizen. 

Dat de reden om deze droom niet te verwerkelijken was dat het allemaal teveel geld zou gaan kosten, kregen we allebei wel even een binnenpret momentje, oké wij gaan compleet blut naar Australië en een arts kan haar dromen niet verwerkelijken omdat het teveel geld kost.

De reden dat ik dit graag met iedereen wil delen is omdat ik vaak mensen hoor zeggen dat ze wel willen reizen maar hier zogenaamd de mogelijkheden niet voor hebben. Kijk een droombaan kan je natuurlijk niet zomaar opgeven. Of wanneer je bijvoorbeeld een gezinnetje hebt. Dat zijn redenen waarmee ik je natuurlijk niet kan helpen, maar als de reden geld is? YES, DEFINITELY YES I CAN HELP YOU!


De eerste keer dat we gingen reizen hadden we nog geen idee hoe we het allemaal zouden gaan doen. Een ding was zeker: de wereld verkennen, een jaar van huis zijn. Maar hoe dit te gaan verwerkelijken was nog de grote vraag. Natuurlijk, reizen kost geld. Om te kunnen leven kost geld, eten, slapen en van A naar B verplaatsen kost allemaal geld. We hadden allebei niet een bankrekening waarvan je zegt; zo, jij heb je hele leven netjes binnen de lijntjes geleefd en goed gespaard, haha. Na een periode van hard werken, Ruud zag ik 1 keer in de week, alleen nog op de zondag en ik was druk bezig met kippen slachten. Nou, om eerlijk te zijn dat wilde ik gaan doen, heb het 1 dag volgehouden. Daarna begonnen met mensen energie van Nuon aan te smeren. In ieder geval gaven we weinig uit, verkochten alle spullen die we hadden en met een beetje spaargeld kwamen we toch aan een leuk bedrag. Wel wisten we dat dit nooit genoeg zou zijn voor een heel jaar.


Het eerste werelddeel dat we gingen veroveren tijdens onze wereldreis was Azië. Dit was een slimme zet omdat je hier met weinig geld kan leven. We zochten alles uit en probeerden alles zo efficient mogelijk te doen. Op een dag betrapte ik mezelf erop dat ik voor een hostel stond af te dingen omdat ik 8 euro per nacht te veel vond. Ik wilde er wel slapen voor 6 euro, dat ik dacht; jeetje Elise, nu draai je door maar wat zouden m'n ouders trots op me zijn. Ik gaf nooit echt om geld, was er ook nooit zo mee bezig eigenlijk. Nou, met geld omgaan heb ik zeker geleerd tijdens het reizen. We leefden in Azië samen van ongeveer 15 euro per dag, slapen en eten/drinken. Daar kwamen vaak extra kosten bij,  bijvoorbeeld in de tijd toen we met de motors aan het reizen waren. Denk aan mechanic kosten, benzine etc. Reken maar uit hoelang we in Azië hadden kunnen blijven.. Ook hadden we nog genoeg geld voor twee vliegtickets naar Nieuw-Zeeland en om een auto daar te kunnen kopen. Maar dan was het ook echt gedaan en reden we blut rond in onze auto tevens huis.Alsnog aan het werk..


We hadden in Nederland alvast ons Working Holiday Visa aangevraagd (hoe aan te vragen? klik hier). Hiermee mag je een jaar lang werken en verblijven als Nederlander in Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Ja, nu zul je denken, ben je lekker aan het reizen en je dromen aan het volgen moet je alsnog werken, ja, dit zal er toch echt altijd bij blijven horen. Maar wees niet teleurgesteld, hoe cool is het om een totaal nieuwe ervaring op te doen aan de andere kant van de wereld?


Nadat we hadden besloten na 7 maanden Nieuw-Zeeland te verlaten, hadden we precies genoeg gespaard om even in Nederland aan te wippen, een Working Holiday voor Australië te bekostigen en twee tickets naar Australië te boeken.En we zijn weer terug bij af, blut! Maar ditmaal in Australië.


Achteraf gezien hebben we ontzettend veel geluk gehad dat we uiteindelijk via Facebook bij deze boerderij zijn beland. Op allerlei manieren probeerden we thuis in contact te komen met boeren in Australia. Het duurde dan ook wel een aantal weken voordat we eindelijk beet hadden
. Een vrouw, genaamd Bernie, viel gelijk met de deur in huis.  Ze vroeg of wij toevallig een recensie hadden. We hebben haar het telefoonnummer van de boerderij in Nieuw-Zeeland gegeven. Diana had zo enthousiast over ons verteld dat de Australische boer ons gelijk wilde hebben. We konden beginnen in Mei! Heerlijk nieuws. Ze waren eigenlijk een beetje klaar met backpackers. Ze hadden een aantal Duitsers aan het werk gehad die na twee weken nog steeds het melken niet onder de knie hadden en het allemaal te zwaar en te vies vonden. Dat is de reden dat het hun aantrok dat we al enige ervaring hadden. Wees gerust; je kunt nog steeds overal in Australië aan de bak zonder enige boerderij of fruit picking ervaring, hoor!

Wel moet ik zeggen, het is niet zo makkelijk dan je denkt om een backpackers baantje hier te vinden. Voortijd las ik op internet dat er genoeg werk voor backpackers zou zijn in Australië maar niets is minder waar. Je moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Australië is zo immens groot, het op vijf na grootse land ter wereld. Mijn tip is dan ook om te kijken waar er op welk moment werk is. Australië bestaat namelijk uit 6 staten 2 territoria en 1 federaal territorium. Stel dat je in Queensland zit maar daar is geen werk te vinden en op hetzelfde moment in western Australië juist wel? Dan mag je even wat kilometers afleggen. Als je blut bent is dat allemaal niet zo handig. Zoek uit in welke maanden er waar wordt geoogst en of het kalven seizoen begint. Op deze momenten zoeken ze namelijk volop reizigers.


Vrijwilliger


Buiten het betaald werken om zijn er veel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. Niet alleen help je hier je medemens mee maar ook is het erg goed voor je zelfontwikkeling. Als je een paar weken geld wil besparen is dit een ideale manier om de hand op de knip te houden want het gaat vaak gepaard met kost en inwoning. Het wordt ook vaak gebruikt om in deze periode rustig op zoek te gaan naar betaald werk als je bijvoorbeeld bijna door je geld heen bent.


 

Organisaties

Zelf hebben we hier nooit gebruikt van gemaakt, maar er zijn tientallen organisaties die heel veel voor je kunnen regelen. Organisaties die je helpen met het vinden van werk, routes voor je kunnen uitstippelen, helpen met administratieve zaken zoals een verzekering regelen, working holiday visum aanvragen, een bankaccount in het buitenland openen. Nadeel is wel dat deze mensen dit natuurlijk niet vrijwillig doen. Het zou je allemaal wel iets meer gaan kosten dan wanneer je alles zelf uitzoekt.Toeristische plekjes


Ik zou ook als tip willen geven; vermijd zo veel mogelijk toeristische plekjes tijdens het reizen. Dit kan niet altijd want soms zijn er gewoon bezienswaardigheden die je gezien moet hebben. Maar over het algemeen, vermijden! Wanneer je op vakantie gaat is het natuurlijk heerlijk, je laat je lekker verwennen en je bent daar tenslotte ook om te relaxen, heerlijk bruin bakken en je zorgen vergeten. Erg gemakkelijk dat iedereen Engels spreekt en er is overal westers eten te verkrijgen. Je hebt zelfs normale toiletten en een zwembad voor je hotel. Maar, als reiziger wil je iets van het land te weten komen, de ware cultuur ontdekken en de lokale bevolking leren kennen. En daarbij, liggen de prijzen veel hoger in een toeristisch gebied.


Ik hoor wel eens andere "reizigers" zeggen; oh, Vietnamezen zijn zulke aardige mensen, ja wel de Vietnamezen die in toeristische stadjes leven die spreken bijna vloeiend Engels, zijn zo netjes en verwesterd, dan kun je net zo goed in Europa blijven. Nou, laat ik het zo zeggen, we hebben vietnamezen in de dorpen iets anders meegemaakt en dan druk ik het zacht uit. Desondanks was dat een heerlijke ervaring! Landen en mensen ontdekken en beleven hoe het echt is.
 


Wat ook heel essentieel kan zijn tijdens het reizen en je veel geld kan besparen, leer een aantal woordjes in hun taal. Wanneer je op straat wat eten besteld in de gesproken taal zullen ze je niet zo snel vijf keer het dubbele laten betalen.

Of het reizen voor iedereen is weggelegd? Dat weet ik niet om eerlijk te zijn, maar als dit je droom is; GIVE IT A TRY!


Voordat ik ging reizen had ik niet verwacht dat ik opeens zo anders in het leven kon staan. Bijvoorbeeld zonder een motorrijbewijs of enige ervaring met een motor dwars door heel Vietnam crossen, geregeld wegrijden voor de politie, dagen zonder normaal voedsel te leven, slapen in vieze kelders of mijn behoeftes boven een smerig gat in de grond te moeten doen. Maar, ik ben erachter gekomen dat je als mens snel went aan nieuwe levens standaarden. Je past je aan op je omgeving en al snel ga je deze nieuwe manier van leven normaal vinden, als je maar open minded bent!

Tot slot, ik wil absoluut niet zeggen dat het allemaal rozengeur en manenschijn is. De wereld kan hard zijn terwijl jij je dromen aan het verwezenlijken bent. Ook hier op de boerderij. We hebben een huisje in the middle of nowhere, je kan je hier soms behoorlijk eenzaam voelen. Het werk is zwaar en je moet niet bang zijn voor vieze handen.


Maar hé, juist daarom zullen we straks extra genieten van ons vrije leven wanneer we met onze omgebouwde campervan door heel Australië toeren, dan hebben we het samen weer voor elkaar gebokst. Dat gevoel is onbetaalbaar.


It can really change your life, in more ways than you’d ever realize.
Reacties

Geen opmerkingen :