6/23/2015

deel 9 ➤ phonsavan, laos

deel 9 | Phonsavan, Laos


In een stadje waar je totaal niks van verwacht..


..zijn we achter het ware Laos gekomen. De trieste geschiedenis van Laos waar de Laotianen nog dagelijks mee te maken hebben. Het is nogal informatief maar ik vind het belangrijk dat mensen dit weten want dit stond bij mij op school namelijk niet in de geschiedenis boeken.


Tijdens de Vietnamese oorlog vond er een secret war plaats in Laos.
Tussen 1964 en 1973 werd Laos gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. In deze negen jaar werd Laos gemiddeld om de acht minuten gebombardeerd. Met meer dan 250 miljoen bommen is Laos het meest gebombardeerde land ter wereld! Er zijn meer bommen in Laos gedropt dan in geheel Europa in de tweede wereldoorlog.

Nu zou je denken waarom hebben de Amerikanen dit in godsnaam gedaan? Vooral de reden maakt me kwaad, de meest zinloze reden ooit..
Als de gevechtsvliegtuigen hun doelen niet konden vinden in Vietnam, dropten ze hun bommen boven Laos, omdat het te gevaarlijk was te landen met een volle lading explosieven. Onvoorstelbaar! Het ergste was, de Laotianen konden zich niet verdedigen, ze hadden geen idee waarom en door wie ze elke dag 9 jaar lang werden gebombardeerd.. 
Nog steeds kost het vele Laotianen hun leven. Zo'n 30% van alle gedropte bommen is nog niet ontploft. Kinderen van twee generaties na de oorlog zijn nog de dupe van alle vervuiling die de Amerikanen in Laos hebben achtergelaten. De 'bombies' hadden als enige missie mensen te doden en waren niet gemaakt om tanks of vliegtuigen van de vijand kapot te maken.  

Omdat er nog zoveel onontplofte bommen zijn zorgt dit er voor dat Laos een van de armste en slechtst ontwikkelde landen ter wereld is. Uit angst voor deze onontplofte bommen laten boeren grote stukken landbouwgrond ongemoeid waardoor de ontwikkeling wordt afgeremd.

MAG is een Britse organisatie die we hebben bezocht in Phonesavan. Ze zorgen er samen met de Laotianen voor dat de bommen worden opgeruimd. Ze geven de lokalen veel informatie over de bommen, wat wel en wat niet te doen. MAG wordt door veel verschillende landen gesteund, zo ook Amerika, beetje vreemd is dat ze dit zelf als "liefdadigheid" zien. Dit weerspiegelt alweer onze gedachte over Amerika


Plain of Jars (De vlakte der kruiken)

The Plain of Jars is de grootste reden waarom mensen Phonsavan bezoeken. Het zijn grote kruiken her en der verspreidt over een aantal vlaktes. Er zijn verschillende verhalen waarvoor de kruiken werden gebruikt. Sommige archeologen beweren dat er mensen in verbrand zouden worden en anderen denken dat er alcohol ingemaakt zou worden. Hoe dan ook het is indrukwekkend om te zien. Sommige kruiken zijn wel 1,80 m hoog. 


Guesthouse

We hadden een ontzettend gezellig guesthouse in Phonsavan. De eigenaar was een soort van hippie-Laotiaan die het liefst elke avond zijn grote waterpijp even aanstak bij het gezellige kampvuurtje. Grappig hieraan was dat zijn vrouw dit niet mocht weten want wanneer zijn vrouw langs liep werd de pijp snel doorgegeven aan een willekeurig persoon naast hem. We hebben hier veel andere soort reizigers ontmoet dan we tot nu toe hadden ontmoet. Veel andere bikers waar we heerlijk verhalen met elkaar konden delen om het kampvuurtje heen. We hebben hier een Duits stel ontmoet. Zij waren al twee jaar lang aan het reizen en waren echt overal geweest. Ze hadden heel wat kilometers met hun motor afgelegd dus we kregen ook de nodige tips. 

We vervolgen de reis met onze motor weer verder richting Vietnam.

Benieuwd hoe de motortrip verloopt? Daar komt snel een verslag over inclusief foto's!
Reageren op ons verhaal? Dat kan onderaan deze pagina!

Hopelijk tot dan!


Veel liefsReacties